Reparacija starih i oštećenih fotografija

Reparacija starih i oštećenih fotografija

Stare fotografije i slike nikada nisu samo parče papira. One su uspomene, priče, svedoci prohujačih vremena, nečije mladosti, najsvečanijih trenutaka, kao i neizmerne sreće. One su prava mala umetnička dela protkana emocijama.

Naš Foto Studio u Nišu, omogućava realizaciju projekata u izuzetno visokom kvalitetu, što je garancija da će Vaši digitalno skenirani i štampani proizvodi ostvariti svoju prevashodnu namenu – postati deo Vaše trajne kolekcije kojoj ni vreme ni vremenski uslovi ne mogu ništa.

Stare fotografije su naročito sklone propadanju, zbog drugačijih i skromnijih uslova i sredstava u to vreme, te ukoliko se ne pobrinete za njihovu dugotrajnost, ubrzo bi mogle propasti i odneti u zaborav taj momenat iz prošlosti koji želite sačuvati. Danas je to fotografija Vaše bake, sutra će to biti Vaša fotografija, a sigurno biste želeli da Vaši unuci brinu o tim uspomenama i da zavire u delić Vaše mladosti. Pored svega toga, fotografije u fizičkom obliku mogu biti oštećene i pohabane iz raznih razloga, ne samo usled protoka vremena. Savremeno doba nam je omogućilo da ove uspomene uspešno čuvamo od propadanja i sačuvamo ih za neke nove generacije. Na našu veliku sreću, obrada fotografija je tehnika koja se koristi ponajviše za ove slučajeve, da vrati svežinu i sjaj starim fotografijama. Obrada starih fotografija ili retuširanje podrazumeva detaljno otklanjanje oštećenja koje su posledica prirodnog habanja, čime se fotografiji produžuje vek trajanja. Zatim, kako su stare fotografije u crno-beloj varijanti, pred Vama je i opcija kolorizacije, ukoliko želite da tim fotografijama date boju svojstvenu savremenim fotografijama. Pored toga, ima još mnogo opcija u okviru obrade fotografije, a to zavisi od Vaših želja. Postupkom obrade fotografije znatno se poboljšava njen ukupni izgled i daje joj se novi sjaj i svežina, kao i trajnost. Obrada starih fotografija je za ljubitelje čuvanja uspomena u fizičkom obliku, koje mogu uramiti ili čuvati u kutiji za slike. A za ljubitelje čuvanja fotografija u digitalnom obliku rešenje je postupak koji se naziva skeniranje fotografija. Ako se obradom produžava vek trajanja fotografije na nekoliko narednih godina kada je potrebno ponoviti postupak i vratiti fotografiji stari sjaj, onda se skeniranjem omogućava njeno trajanje za sva vremena, dokle god bude tehnologije i računara. Naime, prebacivanjem fotografije u elektronski oblik ona ostaje trajno nepromenjena, te nema bojazni od propadanja. Čuvanjem materijala u elektronskom obliku osiguravate njihovu dugotrajnost i kvalitet, budući da su u toj formi netaknuti prolaznošću vremena. Skenirane fotografije možete čuvati na CD-u, u računaru, na fleš memoriji, itd. Za skeniranje starih fotografija, kao i ovih novijih, možete birati rezoluciju i format, a mi ćemo izaći u susret svim Vašim željama i zamislima vezanim za obradu i skeniranje fotografija. Skeniranje fotografija je postupak koji se preporučuje svakako, ponajviše iz razloga što je moguće da se fotografija u štampanom obliku izgubi, pocepa, i tome slično. Iz to razloga je poželjno imati u rezervi skeniranu fotografiju u elektronskom obliku, koja se može ponovo odštampati, odnosno prebaciti u fizičku formu.

Kolorizacija starih fotografija je danas nesto sto svi traze, da svoje pretke i svoje stare crno bele fotografije ozive i dodaju im boju . Reparacija fotografija se vrsi pomocu profesionalnih programa za obradu fotografija , kolorizacija isto zahteva dug proces ali i kvalitet.

Ukoliko imate stare ili novije fotografije urađene u crno-beloj tehnici a želeli biste da budu u koloru, nudimo Vam uslugu: bojenje crno belih fotografija tkz. kolorizacija. Jednostavno skenirajte vaše crno bele fotografije ili ih skinite sa interneta, društvenih mreža i kontaktira nasIli ako živite u blizini, donesite fotografije lično kod nas.

Ukoliko imate stare ili novije fotografije urađene u crno-beloj tehnici a želeli biste da budu u koloru, nudimo Vam uslugu: bojenje crno belih fotografija tkz. kolorizacija. Jednostavno skenirajte vaše crno bele fotografije ili ih skinite sa interneta, društvenih mreža i kontaktira nasIli ako živite u blizini, donesite fotografije lično kod nas.

To mogu biti slike sa venčanja, stare i po više desetina godina. Ove stare slike obično imaju i na sebi i fizičkih oštećenja tako da se kod bojenja slika automatski vrši i foto-obrada tj. repariranje istih.

Porodične slike također. Kod bojenja ceno-belih slika ne postoji mogućnost automatske obrade, što bi se reklo “pritiskom na dugme” već se svaki detalj na slici boji posebno (odelo, košulja, cipele… itd).  Kolorizacija je naporan proces tako da je potrebno dosta vremena da bi se ovakve obrade uradile. Slike se obično skeniraju, a onda deo po deo na slici, posebno obrađuje. Bitno je da postojeća, crno bela slika bude što veće oštrine i da ima više sivih detalja pa će samim tim i slika u koloru biti boljeg kvaliteta.

Bojenje fotografija je specijalnost naše firme i koliko znamo ovu vrstu usluge možete dobiti samo kod nas, bar što se našeg grada tiče. Možete da razmislite o tome kao o dobrom poklonu za Vaše prijatelje ili rođake. Svakako da će oni biti mnogo više iznenađeni ako bi ste neku staru porodičnu sliku ili sliku nekog pretka doneli u koloru, uvećanu i obrađenu.  Možete dodati i neku posvetu na slici i eto dobrog poklona.

U svakom slučaju konsultacija ne košta ništa. Donesite Vašu crno-belu fotografiju a mi ćemo Vam dati predlog šta se može uraditi po pitanju bojenja slike. Kod bojenja ovakvih slika boje se određuju na osnovu nijanse sive boje kao i na osnovu poznavanja objekata i materijala na slici, logičkim sistemom. Ako su u pitanju fotografije poput dole priložene, onda bi boje morale da prate tačno stanje stvari. Npr. boja uniforme se ne može uzeti proizvoljno već mora odgovarati konkretnom modelu uniforme.

Ukoliko ne živite u Nisu, onda možete da Vašu fotografiju skenirate i pošaljete na naš mail. Naš tim će Vas brzo kontaktirati i u roku od 24 časa vi ćete dobiti nazad, mailom, obojenu sliku u punoj rezoluciji. Tu sliku možete odštampati u bilo kojoj fotografskoj radnji u Vašem mestu.